Eetdagboek – Eerste hulpmiddel bij bewustwording

Gezond afvallen betekent een verandering in je levensstijl, want blijvend afvallen bereik je niet met een crashdieet. 

Zo’n dieet kan je helpen om terug op het goede pad te komen, maar alleen een permanente keuze voor een gezonder leven kan je helpen je streefgewicht te behouden. Daarom is het belangrijk om goed bij te houden wat je wanneer eet en hoeveel je beweegt zodat je afhankelijk van het resultaat waar nodig kunt bijsturen.

Schrijf elke dag precies op wat je hebt gegeten, hoeveel water je hebt gedronken en wat je aan beweging hebt gedaan. Probeer voor een goed beeld altijd zo snel mogelijk nadat je iets gegeten hebt te noteren wat het was.

Heb je daar te weinig tijd voor, maak foto’s van wat je eet en noteer achteraf. Zo vergeet je het zeker niet.

Aan de hand van een foto kan ik ook beter beoordelen, of je wel genoeg eet of misschien toch te veel van het 1 eet.

Het is ook fijn voor jezelf om op te schrijven hoe je die dag ervaren hebt. Zo kan je even je hart luchten, krijg jezelf kijk op wat moeilijk was, wanneer een lastig moment zich voordeed of wat juist heel goed gaat. De positieve gevoelens ook opschrijven want deze geven kracht om door te gaan en vol te houden.

Om jezelf te motiveren kun je voor jezelf ook 1 doel stellen. Bijvoorbeeld, verdiepen in vegetarische recepten, of misschien wel verdiepen in etiketten op verpakkingen. Of misschien spreek jij wel met jezelf af dat je vanaf nu iedere dag een half uur gaat wandelen in het bos. Pas wanneer je je doel bereikt hebt, kies je pas een nieuw doel.

Gedragsverandering kost tijd, gun jezelf deze tijd, wees hierin niet te streng voor jezelf!

Een weekplanning/ menu werkt ook goed en draagt bij aan succes! Plan je ontbijt, je lunch en meal prep is een goede voorbereiding en dan het halve werk.

Maak een menu voor een week, maar kan ook voor bv 3 dagen als je liever alles vers in de winkel haalt.

Maak het menu makkelijk, kies voor eenvoudig, om gezond te eten hoef je geen kok te zijn

Maak aan de hand van je menu een boodschappenlijst en koop dan ook daadwerkelijk alleen wat je nodig hebt.

Wanneer je een keer een verleiding niet kunt weerstaan, bv tijdens feestdagen of een verjaardag, of op restaurant (hier kun je ook verantwoorde keuze maken) dan is dit absoluut niet het einde van de wereld. Door dat ene extra stukje chocolade, kom je niet ineens een kilo bij. Het gaat om het hele plaatje. Pak gewoon de draad bij de volgende maaltijd weer op.

Negatief denken hierover heeft absoluut geen zin en is niet nodig.

Iedereen heeft wel eens een moment om iets lekkers te willen eten, daarvoor zijn we mens.

Als ik het kan, kan jij het ook, eerst Samen met mij en dan JIJ!

YOU CAN DO THIS